Het Oude Fort op Corfu

Het Oude Fort in Corfu, ook wel bekend als de “Palaio Frourio”, is samen met het naastgelegen Nieuwe Fort een van de meest iconische en historisch significante bouwwerken op het eiland Corfu. Dit indrukwekkende fort, gelegen op een schiereiland dat de stad Corfu beschermt, heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Byzantijnse tijd.

Geschiedenis

Het Oude Fort werd oorspronkelijk gebouwd door de Byzantijnen in de 6e eeuw na Christus. De vesting werd aanzienlijk versterkt en uitgebreid door de Venetianen vanaf de 15e eeuw, toen Corfu onder Venetiaans bestuur kwam. De Venetianen zagen de strategische waarde van het fort en maakten er een van de belangrijkste militaire bolwerken van de Ionische Eilanden van. Tijdens de Venetiaanse periode (1386-1797) werd het fort uitgebreid en verbeterd om de stad te beschermen tegen invallen, vooral van de Ottomaanse Turken.

Architectuur

Het Oude Fort is gebouwd op een rotsachtig schiereiland en wordt door een gracht gescheiden van de rest van de stad Corfu. De belangrijkste architecturale kenmerken van het fort zijn onder andere:

  • De Dubbele Vestingmuren: Deze bieden extra bescherming en bevatten verschillende bastions en uitkijkpunten.
  • Het Centrale Fort (Citadel): Dit was het laatste toevluchtsoord voor de verdedigers en bevat diverse gebouwen en opslagruimtes.
  • De St. George Kerk: Een opvallend gebouw in het fort, oorspronkelijk gebouwd door de Britten in de 19e eeuw in neoklassieke stijl.
  • De Vuurtoren: Gelegen op het hoogste punt van het fort, biedt deze een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Bezienswaardigheden

  • De Gracht (Contrafossa): Deze werd gegraven om het schiereiland te scheiden van het vasteland en dient als een extra verdedigingslinie.
  • Het Centrale Plein: Hier bevinden zich diverse historische gebouwen en tentoonstellingen.
  • De Tunnels en Ondergrondse Gangen: Een netwerk van doorgangen die gebruikt werden voor de verplaatsing van troepen en voorraden.

Huidig Gebruik

Vandaag de dag is het Oude Fort een belangrijke toeristische attractie en cultureel centrum. Bezoekers kunnen de verschillende delen van het fort verkennen, genieten van het adembenemende uitzicht, en meer leren over de rijke geschiedenis van Corfu. Het fort herbergt ook verschillende musea, tentoonstellingen en culturele evenementen.

Toegang

Het Oude Fort is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van de stad Corfu en is het hele jaar door geopend voor bezoekers. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur en het prachtige uitzicht over de Ionische Zee en de stad Corfu.

Het Oude Fort biedt een fascinerende blik op de verdedigingsstrategieën en architecturale technieken van het verleden en blijft een symbool van de rijke historische erfenis van Corfu.