Wil je deze zomer genieten van de zon en het kristalheldere water van Griekenland? Bereid je dan voor op een mogelijke strijd om een strandbedje. De Griekse regering heeft nieuwe wetten aangenomen om de stranden veiliger en toegankelijker te maken voor zowel lokale bewoners als toeristen. Deze maatregelen volgen op een golf van protesten tegen de overmatige exploitatie van stranden door buitenlandse toeristen.
Nieuwe regels
Volgens de nieuwe regels mogen strandbedjes niet meer dan 30 procent van de stranden beslaan, en in kwetsbare gebieden zelfs maar 15 procent. Sommige stranden zullen zelfs helemaal vrij worden gehouden van strandbedjes. Daarnaast moeten uitbaters minimaal vier meter strand vrijhouden tussen de eerste rij bedjes en de waterlijn.
De aanleiding voor deze maatregelen is de groeiende ontevredenheid onder de lokale bevolking over de commercialisering van de stranden. In de afgelopen jaren hebben stranduitbaters hele stranden volgezet met bedjes, waardoor er steeds minder ruimte overblijft voor zowel lokale bewoners als toeristen om vrij te genieten van het strand.
Vorig jaar kwamen bewoners van eilanden zoals Rhodos, Paros en Naxos in opstand. Gewapend met hun handdoeken eisten ze hun rechtmatige plek op tussen de overvolle strandbedjes. Deze ‘handdoekenbeweging’ trok veel aandacht en heeft uiteindelijk geleid tot actie van de regering.
De explosieve groei van het toerisme in Griekenland na de coronapandemie heeft bijgedragen aan de problemen. Vorig jaar bezochten maar liefst 33 miljoen vakantiegangers het land, wat resulteerde in hogere prijzen voor strandbedjes. Voor sommige exclusieve stranden op eilanden zoals Mykonos moesten gasten zelfs honderden euro’s betalen voor een plekje vooraan.
De nieuwe wetten zijn echter niet zonder controverse. Milieuorganisaties zoals Greenpeace en het Wereldnatuurfonds hebben kritiek geuit op het schrappen van bouwrestricties binnen dertig meter van het strand. Ze waarschuwen dat dit de flora en fauna van de gebieden kan verstoren en de stranden kwetsbaarder maakt voor klimaatverandering.
Ondanks deze kritiek zijn de nieuwe maatregelen een stap in de goede richting om de stranden van Griekenland weer toegankelijk te maken voor iedereen. Premier Kyriakos Mitsotakis heeft de plannen zelfs via sociale media aangekondigd, wat laat zien dat de regering serieus is over het aanpakken van dit probleem. Met de invoering van online vergunningen en verbeterde controlemechanismen hoopt Griekenland een einde te maken aan de excessen op de stranden en ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van de prachtige kustlijn van het land.